Connect with us

SKUPINSKI DEL

Sodnika, ki na prvenstvu zastopata slovenske barve

Foto: IHF

Čeprav se Slovenija po neuspehu v kvalifikacijah za SP 2019 proti Madžarski ni uvrstila na finalno tekmovanje, pa imamo Slovenci kljub temu predstavnike na prvenstvu. To sta najboljša slovenska sodnika Bojan Lah in David Sok, ki se trenutno nahajata na Danskem in pokrivata skupino C (Herning).

Foto: RZS

Kljub neuspehu slovenske rokometne reprezentance v kvalifikacijah za preboj na svetovno prvenstvo proti Madžarski, so slovenske barve na prvenstvu vendarle prisotne. Te zastopata najboljša slovenska sodnika Bojan Lah in David Sok, ki vrsto let sodita na najvišji ravni, obenem pa delita pravico tudi v slovenskih tekmovanjih.

Svoj debi sta dočakala včeraj (več o tem SPODAJ), danes pa sta prosta, tako da nova priložnost za sojenje sledi že jutri.

»Svetovno prvenstvo je poseben dogodek, saj je vsa pozornost svetovne javnosti skoncentrirana na to tekmovanje. Analizirajo se vse malenkosti, tekme se snemajo z 10 in več kamerami, skratka najvišji možen nivo. Rokometno gledano, so pa tekme iste kot v EHF Ligi prvakov ali celo v domačem prvenstvu. Tukaj je celo veliko srečanj, ki se končajo z veliko razliko, še posebej ko igrajo evropske reprezentance z ekipami z ostalih celin. Se pa tudi ostale ekipe izboljšujejo, tako da se zgodijo tudi presenečenja, na katera moramo biti pripravljen,« je za ŠD Šport predstavil razliko sojenja na evropski ali domači ravni, David Sok.

Bojan Lah in David Sok sta včeraj prvič delila pravico na letošnjem SP-ju, ko sta se pomerili Danska in Tunizija. Foto: RZS

Lah in Sok bosta pravico v skupinskem delu delila v skupini C (Herning), kjer svoje tekme igra tudi gostiteljica prvenstva, Danska. »Danska je resnično rokometna država in na to ne kaže samo razprodana dvorana. Dejansko celi Herning diha s prvenstvom in s svojo reprezentanco. Veliko navijačev srečujemo na ulicah oblečene v drese Danske, tudi Norvežanov je veliko, na televiziji se po vseh kanalih predvajajo oddaje in analize o tekmah, resnično impresivno. Dvorana SKY BOX Arena je bila na najini tekmi polna do zadnjega kotička. Lepo polna je bila že na tekmi pred (op. Norveška – Savdska Arabija). Ljudje pridejo že dve uri pred tekmo, se zabavajo, jejo, pijejo in predvsem uživajo v rokometnih predstavah. Publika je korektna, kljub temu da pijejo pivo v dvorani, ni nobenih incidentov in zmerjanj,« sta o vzdušju dejala sodnika, oba po rodu Prleka.

Svoj debi na prvenstvu sta praktično najboljša slovenska sodnika dočakala prav včeraj, ko sta delila pravico na srečanju med Dansko in Tunizijo. Čeprav ni šlo za napeto tekmo, pa je bila atmosfera v dvorani enkratna.

Pokrovitelj prispevka:

»Najina včerajšnja tekma niti ni bila težka iz vidika sojenja. Pričakovala sva bolj izenačeno in trdo tekmo, vendar je domača ekipa preprosto letela na krilih navijačev in je bilo takoj jasno, da Tunizija nima prav veliko možnosti. Je pa nam evropskim parom zmeraj težko soditi afriškim, azijskim in južnoameriškim ekipam. Prisotna je druga dinamika, tudi emocije so pri nekaterih veliko bolj izražene in sodniki moramo biti ves čas “na preži”, da tekma ne eskalira. Srečanje med Danci in Tunizijci je bilo na tem prvenstvu uvodno in prve tekme so vedno posebne, prisotne je še kanček več pozitivne treme, sploh če sodiš pred 15 tisoč navijači. Če zraven prištejemo še dejstvo, da je Davidova žena samo nekaj ur pred tekmo rodila sina, je bila to za naju res posebna tekma. Delo sva opravila korektno, seveda z nekaj napakami, a verjameva, da bo krivulja šla še samo navzgor,« zaključujeta Lah in Sok.

Preberite si še:

Stojanče Stoilov ponorel: Zame bo vedno MAKEDONIJA!

VIDEO: TOP 5 potez drugega dneva SP-ja 2019

VIDEO: Mojstrovina pivovarja Nenadića navdušila srbske komentatorje

Click to comment

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

More in SKUPINSKI DEL