Connect with us

Norveška

Aktualni svetovni podprvaki z enakimi cilji kot na prejšnjem SP-ju

Foto: norveška rokometna zveza

Norveška rokometna reprezentanca je po zamenjavi selektorja (novi selektor Christian Berge) ponovno postala rokometna velesila. Po letu 2015, ko se norveški rokometaši niso uvrstili na SP v Katarju, so svoj tekmovalni nivo povišali in se naslednje leto uvrstili na EURO 2016, ki je potekal na Poljskem. Sreča jim je obrnila hrbet na polfinalni tekmi s takratno evropsko prvakinjo Nemčijo, ko jih je ta premagala v podaljšku. Ponovno Norvežani niso imeli sreče za osvojitev bronaste kolajne, saj so bili v tekmi za 3. mesto boljši Hrvati. Leta 2017 je potekalo zadnje svetovno prvenstvo, ki ga je gostila Francija. Norvežani so v kvalifikacijah za nasprotnike dobili Slovence, ki so jih nadigrali najprej v celjski dvorani Zlatorog, na domači tekmi pa so Norvežani sicer zmagali, a na žalost niso ujeli prednosti, ki si jo je Slovenija priigrala na tekmi v Celju.

Norvežane je čez nekaj dni presenetilo vabilo s strani IHF, ki je skandinavce popeljalo na francosko svetovno prvenstvo. Tam so Norvežani v finalu izgubili proti rokometni velesili Franciji in osvojili srebrno medaljo. Na lanskem evropskem prvenstvu na Hrvaškem so ponovno razočarali, saj so končali na 7. mestu.

Norvežani so se na letošnje svetovno prvenstvo uvrstili z zmagami na kvalifikacijskih tekmah proti Švici.

Norveška bo na prvenstvu igrala breze nega glavnih zvezdnikov – Kenta Robina Tonnesena, ki si je natanko štiri dni pred začetkom SP-ja zlomil eno izmed kosti v zapestju in tako bil primoran oditi na operacijo (več o tem klikni TUKAJ).

More in