Connect with us

Japonska

Na prvenstvo z  »wild cardom« pred Slovenijo

Potem ko je Tokiu pripadla organizacija poletnih olimpijskih iger leta 2020, Japonska tudi v obe rokometni reprezentanci vlaga bistveno več finančnih sredstev. To se odraža že po tem, da so med letoma 2016-2017 vodenje moške reprezentance zaupali Špancu Antoniu Carlosu Ortegi.

Pod njegovo taktirko so Japonci osvojili 3. mesto na azijskem prvenstvu 2016, kar jih je popeljalo tudi na svetovno prvenstvo v Franciji 2017. Ortega se je tega leta najprej preselil na klop KIF Koldinga, na mesto selektorja Japonske pa je bil imenovan Dagur Sigurdsson. Islandec je sprejel velik izziv. Prvi cilj je bila uvrstitev na svetovno prvenstvo 2019, ob tem pa oblikovati reprezentanco tako, da bi bila sposobna posegati po najvišjih mestih, kar bi povečalo zanimanje za rokomet predvsem za čas domačih olimpijskih iger.

Žal se želje po letošnjem azijskem prvenstvu niso uresničile. Japonce so v polfinalu premagali rokometaši Bahrajna, s čimer je uvrstitev na svetovno prvenstvo 2019 splavala po vodi. A nato je sledil preobrat, saj je s strani organov svetovne rokometne zveze IHF v poštni nabiralnik japonske rokometne zveze prišlo povabilo na veliko tekmovanje. Gre za milo rečeno čudno odločitev, saj so Japonci na zadnjem svetovnem prvenstvu v Franciji osvojili šele 22. mesto (za njimi sta se znašla le Bahrajn in Angola). To je povzročilo veliko protestov s strani številnih reprezentanc, češ da so boljše od Japonske in bi si prej zaslužile »wildcard«.

More in